EN

سایت رسمی نهمین تیم المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک

ترجمه‌ی فارسی آزمون‌های المپیاد جهانی ۲۰۱۸

سلام؛

 

 

به منظور تسهیل دسترسی دانش‌آموزان به سؤالات المپیاد جهانی، ترجمه‌ی فارسی آزمون‌های المپیاد جهانی ۲۰۱۸ به تدریج به این مطلب افزوده خواهد شد.

 

دانلود ترجمه‌ی فارسی آزمون تحلیل داده

مجموعه‌ی آزمون‌های تحلیل داده

 

یکی از مباحث اصلی المپیاد نجوم، مبحث تحلیل داده است که %۲۵ ارزشیابی‌های المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک را به خود اختصاص می‌دهد. در گذشته، آماده‌سازی دانش‌آموزان ایرانی برای شرکت در آزمون تحلیل داده‌ی المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک با چالش‌های جدی مواجه بود. با این حال، با تلاش‌های مدال‌آوران المپیاد نجوم و اخترفیزیک و حمایت‌های رئیس کمیته‌ی نجوم و اخترفیزیک، از تابستان ۱۳۹۱، آموزش تحلیل داده در دوره‌ی تابستانه و دوره‌ی طلا نظم خاصی به خود گرفت و در ادامه‌ی این روند، آزمون‌های تحلیل داده از دوره‌ی تابستانه‌ی ۱۳۹۲ متحول شدند. در ادامه‌ی تلاش‌های انجام شده، از دوره‌ی طلای ۱۳۹۳، گروه جدید تحلیل داده با هدف حفظ استانداردهای موجود برای آموزش تحلیل داده و ارتقای کیفیت آزمون‌های تحلیل داده در المپیاد نجوم و اخترفیزیک تشکیل شد. این گروه تلاش کرد با بهره‌گیری از تجربیات ارزشمند گروه قبلی و ایجاد نوآوری‌هایی در آموزش و ارزیابی، به آمادگی بهتر نمایندگان ایران در المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک کمک کند.

 

مجموعه‌ی حاضر شامل آزمون‌های تحلیل داده‌ی برگزار شده در گروه تحلیل داده در دهمین دوره‌ی طلا، یازدهمین دوره‌ی طلا، دوازدهمین دوره‌ی تابستانه، دوازدهمین دوره‌ی طلا،‌ چهاردهمین دوره‌ی تابستانه و چهاردهمین دوره‌ی طلای المپیاد نجوم و اخترفیزیک است. مسئولیت گروه تحلیل داده در این دوره‌ها بر عهده‌ی شهاب‌الدین محین و محمدهادی ستوده بوده است. البته، فعالیت‌های گروه تحلیل داده و نتایج آن مرهون تلاش جمعی گروه بزرگی از افراد است. قطعاً تلاش‌ها و حمایت‌های نیما چرتاب سلطانی، مهدی سلیمانی‌فر، احسان عابدی، علی فهیم‌نیا و سایر مدال‌آوران المپیاد نجوم در بنا نهادن استانداردها، کمک بسیاری به گروه تحلیل داده کرده است. هم‌چنین لازم است از همراهان گروه تحلیل داده در این سال‌ها تشکر کنیم. برای رعایت اختصار متن، اسامی کامل همراهان گروه تحلیل داده بر روی جلد این مجموعه و در بخش مقدمه آورده شده است.

 

امید است انتشار این مجموعه به برخورداری دانش‌آموزان سراسر کشور از امکانات آموزشی مناسب برای فراگیری مبحث تحلیل داده و حفظ استانداردهای تحلیل داده در المپیاد نجوم و اخترفیزیک کمک کند.

 

کتابچه‌ی دوره‌ی تابستانه‌ی ۹۶

سلام؛

 

تابستان هر سال، برگزیدگان کشور در مرحله‌ی دوم المپیاد نجوم و اخترفیزیک در دوره‌ای که توسط باشگاه دانش‌پژوهان جوان به منظور پرورش علاقه‌ی دانش‌آموزان، ایجاد فرصت آموزشی برابر و سنجش دانش‌آموزان برگزیده برگزار می‌شود شرکت می‌کنند. در این دوره که مدت زمان آن بین ۹ تا ۱۲ هفته است، موضوعات مختلف تئوری (اخترفیزیک ستاره‌ای، اخترفیزیک کهکشانی، کیهان‌شناسی، مکانیک سماوی و نجوم کروی) و عملی (تحلیل داده و رصد) به دانش‌آموزان آموزش داده شده و مهارت آن‌ها در آزمون‌هایی جامع که با دقت آماده می‌شوند مورد سنجش قرار می‌گیرد.

مجموعه‌ی حاضر که با هدف کمک به دانش‌آموزان سراسر کشور برای آمادگی در المپیاد نجوم و اخترفیزیک منتشر می‌شود، شامل آخرین ویرایش کتابچه‌ی دوره‌ی تابستانه‌ی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ است که در آن اطلاعات دوره، اسامی مدرسان و مدال آوران و مجموعه‌ی تمامی آزمون‌های برگزار شده در دوره‌ها قرار داده شده است. به منظور کمک به فرایند انتقال تجربه در باشگاه دانش‌پژوهان جوان، به همراه این مجموعه اطّلاعات کلّی دوره‌ی ۱۳۹۸ که توفیق اجرای آن فراهم نشد نیز منتشر می‌گردد. امید است موارد منتشر شده، برای کمک به ارتقای کیفیت المپیاد نجوم و اخترفیزیک مفید واقع شود و شاهد پیشرفت روزافزون این المپیاد در عرصه‌های ملّی و جهانی باشیم.

 

دانلود کتابچه‌ی دوره‌ی تابستانه‌ی ۹۶ به همراه ویرایش دوّم کتابچه‌ی دوره‌ی تابستانه‌ی ۹۷

 

دانلود اطّلاعات کلّی دوره‌ی تابستانه‌ی ۹۸

کتابچه‌ی دوره‌ی تابستانه‌ی ۹۷

سلام؛

 

تابستان امسال، چهاردهمین دوره‌ی تابستانه‌ی المپیاد نجوم و اخترفیزیک برگزار شد و با همه‌ی سختی‌ها، ناملایمات و لذت‌هایش برای دانش‌پژوهان و گروه برگزار کننده به پایان رسید. مجموعه‌ی پیوست، شامل اطلاعات دوره، اسامی مدرسان و مدال آوران و مجموعه‌ی تمامی آزمون‌های برگزار شده در دوره است. امید است انتشار این مجموعه به آمادگی بهتر دانش‌آموزان سراسر کشور برای شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک کمک کند.

 

 

چند پی‌نوشت شخصی:

پی‌نوشت ۱: از همراهی یکایک افرادی که نامشان در این فایل آورده شده است، مجدداً تشکر می‌کنم. بدون شک اتفاقات این دوره نتیجه‌ی تلاش جمعی همه‌ی برگزارکنندگان و دانش‌پژوهان حاضر در آن است.

پی‌نوشت ۲: قبل از شروع دوره و در طول دوره، نظرات مشورتی روزبه قادری، شهاب‌الدین محین و امیراحسان علیزاده کمک شایانی به بهبود عملکرد بنده داشته است. از این ۳ نفر صمیمانه سپاسگزارم.

پی‌نوشت ۳: از آقای دکتر مهدی خاکیان قمی و آقای دکتر حسین حقی بابت حسن اعتماد، حمایت‌ها و فرصت ۳ ساله‌ای که برای کسب تجربه در اختیار بنده قرار دادند تشکر می‌کنم. تجربیات به دست آمده در این مدت، چراغ راه من در ادامه‌ی مسیر خواهد بود.

پی‌نوشت ۴: به امید موفقیت همه‌ی «جوجه‌های من» در تمامی مراحل زندگی!

پاسخ‌نامه‌ی تشریحی مرحله‌ی ۲ دوره‌ی ۱۲

سلام؛

پاسخ‌نامه‌ی آزمون مرحله ۲ سال ۱۳۹۵ را می‌توانید از قسمت زیر دانلود کنید.

 

چند نکته که توجّه به آن ها لازم است:

  1. راه حل‌های ارائه شده در این پاسخ‌نامه، مناسب‌ترین جواب‌هایی هستند که به ذهن نویسندگان رسیده است و ممکن است با کلید تصحیح کمیته‌ی نجوم و اخترفیزیک تفاوت‌هایی داشته باشد. هم‌چنین ممکن است راه‌های درست دیگری برای حلّ این سؤالات وجود داشته باشد.
  2. ارجاع به جدول ثوابت در متن، با رنگ آبی مشخّص شده است.
  3. از کمیته‌ی نجوم و اخترفیزیک بابت راهنمایی‌هایشان در تهیّه‌ی این پاسخ‌نامه سپاس‌گزاریم.

 

معرّفی وبلاگ دهمین تیم

چندی است دوستان ما در دهمین تیم ایران در المپیاد جهانی نجوم فعّالیّت خود را به طور منسجم آغاز کرده اند. همواره بهترین منبع برای آشنایی با المپیاد نجوم و پیگیری آن در سطح پیشرفته، سایت‌ها یا وبلاگ‌های تیم‌های المپیاد جهانی بوده اند. وبلاگ دهمین تیم یکی از نمونه‌های به‌روز و منسجم در این زمینه می‌باشد.

 

ضمن آرزوی موفّقیّت‌های روز افزون برای دوستانمان، بر خود لازم می‌دانیم وبلاگ آن‌ها را به شما معرّفی کنیم. شما می‌توانید از طریق آدرس ۱۰thioaa.blogsky.com به محتوای تولید شده یا معرّفی شده توسّط این عزیزان دسترسی داشته باشید.

 

http://9thioaa.ir/wp-content/uploads/2015/11/IMG_20151107_215751-600x600.jpg

 

پی‌نوشت: این وبلاگ به بخش مخزن سایت‌های مفید نیز افزوده شد. قرار است بخش مخزن مرجعی برای یافتن منابع مفید و نمونه سؤالات المپیاد نجوم باشد. ان‌شاءالله در مورد نوع فعّالیّت‌های سایتمان در آینده به زودی اطّلاع رسانی خواهیم کرد.

بر فراز آسمان…

به نام خداوند جان و خــرد          کزین برتر اندیشــه برنگذرد
خداوند کیوان و گردان سپهر          فروزنده‌ی ماه و ناهید و مهر

 

منّت خدای را عزّ و جل که طاعتش موجب قربت است و به شکر اندرش مزید نعمت. الهی هر که تو را شناسد کار او باریک و هر که تو را نشناسد راه او تاریک. تو را شناخت از تو، رستن است و به تو پیوستن، از خود گذشتن است.

 

از دست و زبان که بر آید          کز عهده‌ی شکرش به در آید؟

ـ

تو آنی که خود گفتی و چنان که خود گفتی آنی. تو آنی که مصطفی (ص) گفت من ثنای تو را نتوانم شمرد و آن گونه که تو بر نفس خویش ثنا گفتی.

ـ

با سپری شدن قریب به ۴ سال فعّالیّت المپیادی که ۱ سال آن در قالب دوره‌ی آمادگی تیم در باشگاه دانش‌پژوهان جوان سپری شد، هم اکنون به پایان این دوران رسیده ایم. در این مدّت، فراز و نشیب‌های بسیاری را سپری کردیم و با گذر از این مسیر پر پیچ و خم، تجربیاتی کسب کردیم که امیدواریم در بهره‌گیری و انتقال آن‌ها موفّق باشیم. پیش از هر چیز، لازم است از کمک‌ها و همراهی‌های پدران و مادرانمان که در تمامی این مدّت و قدم به قدم این مسیر یاریگر ما بودند، تشکّر کنیم. امیدواریم بتوانیم قدردان گوشه‌ای از زحماتشان باشیم.

 

http://9thioaa.ir/wp-content/uploads/2015/08/Jahani-1.jpg

 

به دست آمدن این موفّقیّت، نتیجه یک فعّالیّت گروهی است. گروهی با تعداد اعضای بسیار بیشتر از ۱۷ نفر که تمامی اعضای آن، خود را وقف یک هدف کرده بودند و آن، داشتن سهمی در اعتلا و سرافرازی ایران اسلامی بود. بر خود لازم می‌دانیم از زحمات بی‌دریغ کمیته‌ی نجوم و اخترفیزیک معاونت دانش‌پژوهان جوان (جناب آقایان دکتر مهدی خاکیان – دکتر حسین حقی – دکتر حبیب خسروشاهی – خانم دکتر حسنی زنوزی – جناب آقای علی اکبر کاوه‌ای و جناب آقای شهاب‌الدّین محین) که با تلاش‌های شبانه‌روزی خود در طول مسابقات المپیاد جهانی و راهنمایی‌های دلسوزانه‌ی‌شان ما را در مسیر کسب این موفّقیّت قرار دادند سپاس‌گزاری کنیم. از جناب آقای محمّد نبی‌زاده نیز که در طول مسابقات همراه ما بودند متشکریم.

 

هم‌چنین لازم است قدردان زحمات ارزشمند دبیرانمان در طول دوره‌ی آمادگی تیم (کمیته‌ی علمی نجوم و اخترفیزیک – جناب آقایان دکتر محمّدرضا کوشش – دکتر هوشیار نوشاد – دکتر هادی هدایتی – دکتر یاسمن فرزان – دکتر شهرام عبّاسی – دکتر نعمت الله ریاضی – جناب آقای محمّدحسین الماسی) و هم‌چنین تلاش‌های بی‌دریغ کمیته‌ی دانشجویی نجوم و اخترفیزیک (جناب آقایان امیررضا اسدزاده – سهیل انصارین – یزدان بابازاده – کیهان بهدین – محمّدرضا حسن‌پور – شروین حکیمی – علی زینالی – علیرضا علوی – شهاب الدّین محین – محمّد نبی‌زاده – حسین خلیلی – محمّدجواد شریعت‌زاده – آرش گل‌محمّدی – علی اکبر کاوه‌ای – پرهام پرسنده‌خیال – مهدی سلیمانی‌فر – احسان عابدی – علی فهیم‌نیا – علی ایزدی راد – حمیدرضا اکبری – سیّدامیر سادات موسوی – امیرحسین موسوی – عبّاس علیزاده و خانم‌ها کیانا افضلی و فاطمه قشلاق‌پور) که در این مدّت تجربیات ارزشمند علمی و عملی خود را در اختیار ما قرار دادند باشیم.

 

در انتها، پس از تشکّر صمیمانه و با تمام وجود از مسئولین برگزاری دوره (آقایان علی اکبر کاوه‌ای – شهاب‌الدّین محین – شروین حکیمی) که با تلاش‌های بی‌دریغ، بدون هیچ چشم‌داشتی از فعّالیّت‌های شخصی خود صرف نظر کردند و صادقانه برای هر چه بهتر شدن نتیجه‌ی انفرادی و تیمی ما کوشیدند و از هیچ کمکی فروگذار نکردند، از تلاش‌های مسئولان باشگاه دانش‌پژوهان جوان (آقایان ساعی دهقان – صولتیان – مددی – شیری – طاهریان – خلیلی‌فر – گودرزی – سرکار خانم رخشان – سرکار خانم ستوده) تشکّر می‌کنیم و امیدواریم حمایت مسئولان آموزش کشور از این رویدادهای علمی و روند آمادگی تیم‌های ملّی المپیاد افزایش یابد.

 

حُسنت به اتّفاق ملاحت، جهان گرفت         آری، به اتّفاق، جهان می‌توان گرفت

افشای راز خلوتیان خواست کرد شمع         شکر خدا، که سرِّ دلش در زبان گرفت

 

خوشحالیم که توانستیم گام‌های محکمی در عرصه‌ی المپیاد نجوم برداریم و امیدواریم در سال‌های آینده، شاهد تلاش‌های گسترده‌تر، نتایج درخشان‌تر، رکورد شکنی‌های بیشتر و مدال‌های رنگارنگ‌تر باشیم. در این راه، از انجام هیچ کمکی به دوستانمان برای کسب این موفّقیّت دریغ نخواهیم کرد و با تمام وجود در این راه خواهیم کوشید.

 

و من الله توفیق و علیه التّکلان

۱۰ نفر از اعضای تیم ملّی نهمین المپیاد نجوم و اخترفیزیک

پیش به سوی المپیاد جهانی!

http://9thioaa.ir/wp-content/uploads/2015/07/IOAA-Final.jpg

پایان دوره‌ی طلا

سلام؛

 

بالاخره دوره‌ی طلای دهمین دوره‌ی المپیاد نجوم هم بامداد امروز با جمع‌بندی نهایی کمیته‌ی نجوم و اخترفیزیک به اتمام رسید.

 

http://9thioaa.ir/wp-content/uploads/2015/06/EndOfGC-1024x576.jpg

 

جزییات مربوط به نتایج این دوره از طریق سایت باشگاه دانش‌پژوهان جوان اطّلاع‌رسانی خواهد شد. چیزی که هم اکنون برای ما مهم است، حضور هماهنگ و قدرتمند “تیم ایران” در مسابقات جهانی پیشِ رو در کشور اندونزی است. از تمامی دبیران خوبمان که ما را در این مسیر همراهی کردند تشکّر می‌کنیم. هم‌چنین از شما که تا این مقطع با ما همراه بودید و بعضاً تأخیرهای ما را تحمّل کردید سپاس‌گزاری می‌کنیم و امیدواریم همگی بتوانیم به اهداف و آرمان‌های خود در زندگی نائل شویم.

 

از در درآمدی و من از خود به در شدم                     گفتی کز این جهان به جهان دگر شدم

گوشم به راه تا که خبر می‌دهد ز دوست                صاحب خبر بیامد و من بی‌خبر شدم

چون شبنم اوفتاده بدم پیش آفتاب                        مهرم به جان رسید و به عیوق برشدم

اعلام نتایج آزمون مرحله‌ی اوّل

سلام؛

 

به اطّلاع می‌رساند نتایج آزمون مرحله‌ی اوّل المپیاد نجوم و اخترفیزیک از طریق سایت باشگاه دانش‌پژوهان جوان قابل دسترسی است. شما هم‌چنین می‌توانید نتایج را از طریق لینک زیر دریافت کنید:

 

1 2